Etusivu » Tapahtumat » Matkakertomukset » Amerikan motoristi ei lamasta masennu

Amerikan motoristi ei lamasta masennu

2.4.2009 - Amerikan motoristi ei lamasta masennu (2.4.2009-1.1.2012)

Kuten kaikki tietävät, Amerikassa kaikki on suurta, myös moottoripyöräilijöiden kokoontumiset. Maailman suurin alan harrastajien tapahtuma Daytona Bike week keräsi jälleen puoli miljoonaa motoristia, mukana kourallinen pohjalaisia.

EDITOR / Reijo Ruotsalainen
Teksti: DAYTONA / Tapio Saartenoja
tapio.saartenoja@pohjalainen.fi

Yhdysvalloissa, Floridan osavaltiossa sijaitseva Daytona Beach toimii vuosittain maailman suurimman moottoripyörätapahtuman pitopaikkana. Se on noin 65 000 asukkaan kaupunki, jonka väkiluku lähes kymmenkertaistuu vuosittain järjestettävän Daytona Bike Weekin aikana. Kaupunkiin tulvii tuolloin noin 500 000 motoristia, jotka valtaavat 50 kilometrin pituisen leveän rantakaistaleen.

Harley Davinson -harrastajien H.O.G. Pohjanmaa Chapter Finlandin miehet osallistuivat massatapahtumaan kymmenen päivän ajan. Director Jarmo Välimäki Seinäjoelta ja Assistant Director Vesa Takala Ylihärmästä

H.O.G. Pohjanmaan nokkamiehistä Takalalla on takanaan jo parikymmentä reissua Daytonaan, Välimäki oli matkassa ensikertalaisena. Takala on myös toiminut matkojen järjestäjänä.

Lamantorjuntaa

Maailmanlaajuisen taantuman syntipukiksi joutuneet amerikkalaiset eivät antaneet talouden heilahtelujen vaikuttaa maineikkaan tapahtuman ilmapiiriin.
— Oli erikoista huomata amerikkalaisten huippuunsa kehittynyt kansallistunto. Sitä ei ole mikään huojuttanut, Välimäki kertoi. Takala lisäsi, että uuden presidentin valinta sai selvästi amerikkalaisten kansallisen itsetunnon kohoamaan.
— Lamaa ei jauheta tiedotusvälineissä eikä kukaan lausunut sitä edes ääneen, Välimäki täydensi.

”Oletteko Louisianasta?”

Daytona Bike Week on merkkiin katsomatta kaikille motoristeille avoin tapahtuma. Harley Davidsonit ovat luonnostaan valtamerkki.
— Hienoa oli avoin suhtautuminen ja kuppikuntaisuuden puuttuminen, Välimäki totesi.
Valtavasta väkimäärästä huolimatta järjestäjät onnistuivat tehtävässään, eikä turvattomuutta ollut havaittavissa. Suomalaisten on helppo sulautua massaan. Moni ei suomalaisia osaa asettaa maailmankartalle, mutta ne jotka ymmärsivät kotimaan ottivat vieraat hyvin vastaan.
— Oletteko Louisianasta, saattoivat paikalliset kysyä.

Alligaattorit ojassa

Paikallisia, avopäin cruisailevia motoristeja huvittanut tiedonjyvä Suomesta koski polkupyöräilijän kypäräpakkoa. Suomalaisten silmiin pisti alueen oma turvallisuusriski, runsas alligaattorikanta teiden varsilla ja muuallakin ympäristössä. Takala ja Välimäki vakuuttivat, että Floridassa ei kannata ajaa ainakaan ojaan.
Bike Weekin osallistujien ikäjakautuma näkyi selvästi. Pyörien ohjaimissa ja takapenkeillä istui valtaosin keski-ikäisiä ja sitä vanhempia harrastajia.

HD on elämäntapa

Harley Davidson -moottoripyöriin ja niiden omistajiin liitetään lukemattomia uskomuksia. Pienestä pitäen merkin kanssa elänyt Vesa Takala tietää, että Harley Davidsonin ostaja ei hanki pelkkää pyörää, samalla myydään myös elämänasenne. Jarmo Välimäki on kokenut motoristi, joka kääntyi HD-mieheksi muutama vuosi sitten.
— Tämä on porukka, jossa kaikki ovat kavereita ja kaikilla on sama lähtökohta. Ihmiset ovat yleensä aikuisia ja osa jo paljonkin ajaneita.

Pohjanmaa Chapter Finland on vuonna 2004 perustettu kansainvälisen HD-omistajien (H.O.G.) alaosasto. Porukan vetäjänä toimiva Välimäki korostaa, että ovet ovat avoinna jokaiselle merkin omistajalle. Moniin kerhoihin pääsee vain kutsuttuna.

Pohjanmaa Chapter Finland haluaa toimia myös hyväntekijänä.

Se lahjoitti talvella Etelä-Pohjanmaan keskussairaalan nuorisopsykiatrian osastolle viime kesäisen tapahtumansa tuoton.
— Se tuntui parhaalta kohteelta Kauhajoen ampumatragedian jälkeen, Välimäki perusteli.

Lisää kuvia Dayton Bike Week -tapahtumasta galleriassamme.

Yhteystiedot

Moto-Seinäjoki Oy, Pohjanmaa Chapter Finland ry.
Lieskatie 2, 60510 Hyllykallio
Puh. 020 793 9855